Професія офіціанта та бармена — це мистецтво, яке допомагає зробити прийом їжі естетичним дійством. Адже людині притаманно не просто втамовувати почуття голоду, а отримувати задоволення від зовнішнього вигляду страв, їх аромату, оформлення. Сама атмосфера трапези не тільки сприяє травленню, але і дає можливість розслабитися, відпочити, забути про поточні проблеми.
З метою розвитку компетентностей учнів, поглиблення та поширення знань з обраної професій, виявлення творчих здібностей учнів, популяризації і реклами професії, а також поширення досвіду роботи викладачів та майстрів, підвищення їх педагогічної майстерності з 03.12.2018р. по 14.12.2018р. у ліцеї проходила декада професійної майстерності з професії «Офіціант. Бармен», яка була насичена різноманітними та цікавими заходами.
Вже в перші дні організовано виставу стіннівок та плакатів під назвою «Моя професія – офіціант. Бармен», створеною учнями відповідних груп ліцею, яка висвітлила причини вибору ними цієї професії та містила додаткові відомості про неї.
А виховний захід /майстер в/н Сакевич Г.В./ під однойменною назвою поглибив знання учнів з історії цього фаху, а також вони обговорили перспективи цієї популярної професії.
Показовий урок майстра в/н Сакевич Г.В. за темою «Накривання столу скатертинами. Попередня сервіровка столу до вечері» сприяв конкретизації та поглибленню учнями відповідних теоретичних знань, набутих ними на уроках теорії, їх закріпленню, а також придбанню початкових умінь і навичок у попередньому сервіруванні столу до вечері. Майбутні бармени також навчилися правильному виконанню операцій розміщення предметів на обідньому столі, що сприяло набуттю необхідних професійних компетенцій.
Майстром виробничого навчання Бурмак Лілією Дмитрівною з учнями ІІ курсу проведено показовий урок з виробничого навчання за темою «Особливості організації і обслуговування бенкету-фуршету», під час якого учні набули не тільки теоретичних знань про сервірування та оформлення фуршетного столу, поглибили набуті знання з обслуговування різних видів бенкетів, а й також набули необхідних професійних компетенцій.
Естетика, презентабельність, знання етикетних норм, бездоганні манери та кваліфікованість – головні принципи бармена та офіціанта – людини, яка покликана дарувати людям гарний настрій – ось на чому наголошує Лілія Дмитрівна під час своїх занять.
Урок проведено на високому методичному рівні. Майстром застосовано переважно активні форми роботи з учнями, медіаресурси, презентаційні матеріали та ігрові методи роботи сприяли захоплюючо-цікавому процесу навчання та міцному засвоєнню знань учнями.
Цікаве та яскраве дійство продемонстрували учні груп майбутніх офіціантів та барменів під час конкурсу-змагання фахової майстерності «Бездоганний офіціант», організований майстрами в/н Сакевич Г.В. та Бурмак Л.В. Під час Конкурсу учасники показали свої теоретичні та практичні знання та навички, уміння творчо мислити, генерувати власні ідеї та знаходити шляхи їх практичної реалізації. Конкурсанти з творчим натхненням підійшли до завдань, зумівши показати свою майстерність та передати красу правильно накритого столу.
Таким чином, проведена декада була спрямована на поглиблення взаємозв’язку між теоретичними знаннями й виробничим навчанням, а також продемонструвала реальні шляхи його вдосконалення.
Бажаємо успіхів нашим майбутнім професіоналам!